Naročite test

Harmony test kot del presejalnih testov v prvem trimesečju

Harmony test se lahko izredno enostavno vključi v standarni pregled v prvem trimesečju
Harmony test kot del presejalnih testov v prvem trimesečju

Harmony test je mogoče enostavno vključiti v standardni pregled v prvem trimesečju in lahko znatno izboljša učinkovitost pregleda:

V kolikor se zaradi tveganja za trisomijo 21 v vrednosti 1: 3000 (namesto 1:300) opravljajo nadaljnje preiskave, se povprečna stopnja odkrivanja kromosomske trisomije 21 poveča s povprečno 89% na odstotke prikazane spodaj: (poglejte tukaj)

97,9% s standardnim pregledom v prvem trimesečju (NS, PAPP-A, free ß-hCG)

98,3% s presejalnimi testi v prvem trimesečju s PIGF in AFP

98,7% s presejalnimi testi v prvem trimesečju s PIGF, AFP in Ductus venosus Doppler screening

Z znižanjem vrednosti tveganja na 1: 3000 bi se število primerov, pri katerih se zahteva nadaljnja preiskava (uporaba invazivne metode) močno povečalo.

Če pa namesto invazivne diagnostike izvedemo Harmony test z visoko specifičnostjo (lažno pozitivna stopnja 0,06%), bi bilo skupno število invazivnih testov, ki jih je treba opraviti, znatno zmanjšano.

Tolmačenje nenormalnega rezultata Harmony testa

Verjetnost potrditve pozitivnega (nenormalnega) testa Harmony je odvisna od dveh dejavnikov:

  1.  Lažna pozitivna stopnja testa za to kromosomsko motnjo
  2.  Pogostost pojavljanja te kromosomske motnje pri osnovni populaciji

Harmony test ima zelo nizko lažno pozitivno stopnjo v primerjavi z drugimi metodami NIPT.

Na primer, lažna pozitivna stopnja za kromosomsko trisomijo 21 je v povprečju 1: 1680 (0,06%, podatki iz študije NEXT). Lažna pozitivna stopnja za trisomije kromosomov 13 in 18 je še manjša.

Na podlagi zelo nizke lažno pozitivne stopnje ima Harmony test še posebej visoko pozitivno napovedno vrednost (PNV). PNV prikazuje stopnjo pozitivnih rezultatov testa, ki so bili nato potrjeni s standardno analizo kromosomov.

Za primerjavo: PNV presejalnih metod v prvem trimesečju so v povprečju znašale 5-7%. To pomeni, da je invazivna diagnoza potrdila samo 1 od 18 nenormalnih rezultatov; v 17 od 18 primerov standardni pregled v prvem trimesečju povzroči nepotrebne invazivne intervencije, ki pomenijo tveganje za splav

Možni vzroki lažno pozitivnih rezultatov NIPT

Tipičen vzrok za lažno pozitiven NIPT rezultat je razlika med celicami, ki izhajajo iz posteljice in tistimi, ki prihajajo iz otroka. Prosto-plavajoča fetalna DNK prihaja iz posteljice in tako Harmony test na splošno prikazuje genetsko sliko posteljice. V nekaterih primerih pa se genetska slika ploda nekoliko razlikuje od posteljice. To na primer pomeni, da nekatere celice, ki izhajajo iz posteljice prikazujejo trisomijo, medtem ko ostale ne (mozaicizem). V takih primerih lahko Harmony test pokaže prisotnost visokega tveganja za trisomijo, čeprav ima otrok normalno število kromosomov.

Še en vzrok za lažno pozitiven rezultat je lahko situacija, v kateri se je nosečnost začela kot večplodna nosečnost. V kolikor je bila pri izginulem dvojčku prisotna določena kromosomska motnja to lahko privede do napačnih oziroma lažnih pozitivnih rezultatov testa. DNK izginjajočega dvojčka je lahko prisotna v materini krvi v času vzorčenja krvi.

Stopnje lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov Harmony testa so nižje kot pri drugih nenivazivnih testi, ki temeljijo na odkrivanju prosto- plavajoče plodovne DNK v materini krvi.

Lažna pozitivna stopnja za motnje v številu kromosomov X in Y

Lažna pozitivna stopnja Harmony testa za monosomijo kromosoma X (45, X0) je povprečno 0,8%, kar je višje kot pri ostalih kromosomskih motnjah. NIPT lahko pokaže lažno pozitivne rezultate 0X, zaradi izgube drugega X kromosoma v celicah matere (X-chromosomal loss, XCL) kot posledica starosti matere. Po mnenju skupine raziskovalcev Russel LM in sod. (glej tukaj) ima lahko ženska pri 40 letih v povprečju okoli 2% XCL celic (celice, ki so izgubile svoj kromosom X). V kolikor je fetalna frakcija (delež fetalne DNK v krvi matere) relativno majhna (npr. 4%), NIPT lahko prikazuje rezultate fetalne monosomije kromosoma X (Turnerjev sindrom). To se zgodi zato, ker se zdi, da 50% informacij o kromosomu X pri plodu manjka, v resnici pa višja stopnja  XCL celic matere povzroča napačen rezultat. S starostjo matere in nizko stopnjo fetalne frakcije v maternini krvi lahko povečuje stopnjo lažno pozitivnih rezultatov monosomije kromosma X pri plodu (Turnerjev sindrom). Pacient mora biti o teh dejstvih torej informiran, če želi narediti analizo kromosomskih motenj XY.

Določanje spola

V sklopu katere koli možnosti testa, se lahko na zahtevo pacientke določi tudi spol ploda.

Utvrdjivanje pola fetusa Določanje spola ploda je brezplačna izbira staršev.