Naročite test

Postopek Harmony testa

Kako vse skupaj poteka?
Postopek Harmony testa

Harmony test se lahko opravi od 10. tedna nosečnosti (10+0). Pred samim testiranjem mora nosečnica opraviti pregled z ultrazvokom, da se potrdi teden nosečnosti in da se določi ali gre za eno ali večplodno  nosečnost.

S svojim zdravnikom se posvetujte, katera možnost Harmony testa je najprimernejša za vas.

 

Postopek je prikazan na spodnji sliki:

Postopek Harmony prenatalni test

Po izpolnjenem zahtevku za analizo, vam v laboratoriju odvzamejo 2  epruveti venske krvi, vzorec se nato pošlje v laboratorij v Nemčijo. Za izvedbo celotne analize je potrebno povprečno 3 delovne dni od prejetja vzorca v laboratorij.  Nato izbrani ginekolog prejme rezultate in vas obvesti o le-teh.

Koraki:

1. Pacientka želi opraviti Harmony test

2. Gensko svetovanje

3. Vzame se materina venska kri

4. Izpolni se Zahtevek za opravljanje analize

5. Izvede se plačilo

6. Vzorec se pošlje v laboratorij Cenata GmbH, Nemčija

7. Opravi se analiza

8. Analiza podatkov in priprava poročila analize

9. Pošiljanje rezultatov ginekologu

 

Prenatalni test Harmony se sprovodi u NemačkojHarmony test se izvaja v laboratoriju v Nemčiji v skladu z nemškimi in evropskimi standardi o kakovosti in zaščiti podatkov.

Predpogoji za opravljanje Harmoy testa

Test se lahko opravi pri vseh nosečnostih in v primeru in vitro oploditve (IVF) neodvisno od tega ali gre za donirano jajčno celico ali ne. Harmony test se lahko opravi tudi pri nosečnosti z dvojčki. Določanje motenj v številu spolnih kromosomov (x, y) kot so na primer Turnerjev in Klinefelterjev sindrom, trenutno ni mogoče pri nosečnostih z dvojčki.

Tabela prikazuje možnosti Harmony testa, ki jih je trenutno mogoče opraviti pri enoplodni ali večplodni nosečnosti:

Harmony T21/18/13Harmony T21/18/13 + XY
Določanje spola (na zahtevo)
Enoplodna nosečnost (spontana ali s pomočjo IVF)
Večplodna nosečnost (spontana ali s pomočjo IVF)

 

Ginekolog vam bo razložil poročilo o rezultatih in vam svetoval o nadaljnih korakih in spremljanju nosečnosti. V primeru pozitivnih (abnormalnih) rezultatov, se mora končno diagnozo potrditi z amniocentezo ali biopsijo horionskih resic, pred nadaljnimi odločitvami o nosečnosti.

Razlogi za izostanek rezultatov

V redkih primerih se lahko zgodi, da je del plodovne DNK (cffDNA) v materini krvi relativno majhen in zaradi tega rezultata ni mogoče dobiti. V takšnih primerih naš laboratorij v Nemčiji najprej ponovi analizo. V kolikor se tudi pri ponovljeni analizi ne da dobiti rezultata se smatra, da rezultata ni mogoče tolmačiti. V kolikor je potrebno, je možno ponovno poslati vzorec krvi v kasnejšem tednu nosečnosti, posledično se z napredovanjem nosečnosti del plodovne  DNK (fetalna frakcija) v materini krvi povečuje.

Drugi razlogi za neuspešno analizo so npr. donirana jajčna celica, o kateri nismo bili predhodno obveščeni, primeri izginjajočega dvojčka in nepoznane kromosomske abnormalnosti prisotne pri materi.